torsdag 17 april 2014

Personalpolitikens tappade ansikte?


Så kommer tjänstemannaförslaget gällande besparingar till Socialnämnden i Bodens kommun.

Det innehåller bl a stopp på valideringsutbildning för vårdbiträden till undersköterskor, upphandling av vikarieförsörjning, återkalla tidigare beslut att deltidsanställda får utöka sin sysselsättningsgrad, dra tillbaka enhetschefstjänster, avveckla boendestöd, dra tillbaka underskötersketjänster vid utökning av boendeplatser på äldreboende, neddragning på bemanning sommartid och sälja ut den kommunala hemtjänsten.

Detta innebär en försämrad arbetsmiljö, ingen kompetensutveckling inom vårdyrket, övertalighet, ökat psykisk ohälsa i kommunen, ökad arbetsbelastning, ökad stress och försämrad kvalitet i omvårdnaden och utflytt från kommunen.

Med andra ord: kraftigt försämrad personalpolitik. Målen med rätt till heltid åker ut med badvattnet och arbetet med att öka statusen på vårdyrket och jämställdhetspolitiken backar ända till Hedenhös tid.

Anledningen? Nämnden ligger ca 7,3 miljoner minus i mars månad och har inte beviljats ansvarsfrihet för år 2013.

I oktober månad ifjol tog nämnden beslut angående ”Kvalitetslyftet” med syfte att få bukt på underskottet långsiktigt genom satsningar. Detta innebar bl a att alla undersköterskor och vårdbiträden skulle erbjudas heltidstjänster, nattarbetarna undantagna. Tjänster inom ordinärt boende skulle utökas. De som var deltidsanställda skulle i första hand erbjudas vikariat för att få heltidssysselsättning. Tjänster inom hemtjänsten skulle utökas. Inga neddragningar skulle ske under semesterperioden. Semestern skulle förläggas enligt semesterlagen, semesterperioder skulle inte tillämpas. Personalen skulle själva få välja när de ville ha semester.  Äntligen lyssnade politiken på Kommunals medlemmar.

Detta beslut togs därför att socialnämnden, med S och V i majoritet, insåg att dessa satsningar hade betydelse för kvaliteten i omvårdnaden, för att jämställdhet, arbetsmiljöbefrämjande åtgärder och för att en god personalpolitik lönar sig. Det främjar tillväxten i kommunen. Det skapar god folkhälsa. Det skapar trygghet.

Det som är viktigt, är att politiken i Bodens kommun har som målsättning att vara en attraktiv arbetsgivare. Kommuninnevånarna ska bli fler och tillväxt ska skapas. I samverkan med facket, för allas lika värde.

Fattas politiska beslut i enlighet med tjänstemännens förslag faller detta. Vi är tillbaka på ruta ett.

 Kommunen står inför stora pensionsavgångar och har brist på arbetskraft, speciellt inom vård och omsorg. Boden ska växa. Då har man inte råd att tappa hundratalet medborgare. Man har inte råd med ett dåligt rykte. Man har inte råd med en försämrad folkhälsa. Som största arbetsgivare i kommunen har man inte råd med en dålig personalpolitik.

Vad är det då som gör att det enda alternativet vid besparingar är att skapa övertalighet bland vårdpersonalen? Att försämra folkhälsan? Att skapa en dålig personalpolitik.? Att bidra till utflytt från kommunen?

Vad är det som gör att man i första hand ser att man kan undvara de som är medborgarna närmast, Kommunals medlemmar?

Tisdagen den 22 april har Socialnämnden i Bodens kommun sammanträde och ska fatta beslut i frågan. Klockan 10.00 i Kommunstyrelsesalen. Det är nu ideologins bekännelse kommer. Det är nu personalpolitiska beslut fattas. Det är nu som nämnden går från ord till handling gällande jämställdhet.

Jag håller andan och hoppas att alla som berörs av besluten besöker mötet.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar