måndag 3 juni 2013

"Strategisk plan 2014-2016"

Så var det dags att förhandla om Bodens kommuns strategiska plan för år 2014-2016.

Ett styrdokument med kommungemensamma målsättningar och visioner som omfattar samhällsutveckling, verksamhet, medarbetare och ekonomi.

Här är det viktigt att man som medarbetare har möjlighet att kunna kompetenshöja och utbilda sig inom yrket. Att jag kan göra karriär hos en och samma arbetsgivare samt kunna jobba inom ett annat yrke.
Det kan ju faktiskt hända att jag blir omplacerad pga övertalighet eller pga arbetsoförmåga och istället för att bli arbetslös, har jag möjligheten att kunna fortsätta arbeta och ekonomisk trygghet.

Rätt till heltid, friskvård och friskvårdstimme. Bra konkurrenskraftiga löner och arbetsvillkor. En bra arbetsmiljö.

Ha rätt till delaktighet i frågor som berör mitt samhälle och min anställning. Ha påverkansmöjlighet. Jämställdhet och mångfald, ömsesidig respekt, likabehandling och icke-diskriminering. Lika förutsättningar oavsett kön, etnicitet, ålder eller livssituation. Om jag är arbetsför, arbetslös eller sjuk. Har jag sämre villkor i och utanför arbetslivet som kvinna?

Den strategiska planen tar även upp kommungemensamma serviceförklaringar. Vilken service jag som medborgare har rätt till.

Nämnder och styrelser har sina mål att uppfylla. Det handlar om vård och omsorg, barnomsorg, utbildning, miljö, kultur och tillväxt, skolmåltider, lokalvård, fastighetsskötsel, parkunderhåll, färskt och friskt vatten, ungdomsfrågor, fastigheter, vägunderhåll, avlopp- och gatuarbeten, snöskottning, idrottsplatser och näringsliv för att nämna några av dessa områden.

Ägardirektiv till bolag och inriktning till stiftelser. Kommunägda. Folkägda.

Ekonomsik översikt. Hur fördelningen av skattemedel ska ske och hur utfallet ser ut från föregående år. Investeringsbudget som talar om vilka satsningar som ska göras och prioriteras.

Driftsbudget. Vad kostar det att hålla skutan på vattenytan?

Man pratar om målindikatorer. Detta är intressant! Hur mäter man om man uppnått målen? Är mätmetoderna bra? Ger de en tydlig bild om medborgarna är nöjda med politikernas plan?

Är verksamheterna till nytta för medborganra?
Är medarbetarna nöjda med sin arbetsgivare? Har jag en bra arbetsmiljö och en god hälsa? Får jag en bra löneutveckling och kompetenshöjning?
Har kommunen god ekonomisk hushållning?
Finns det ett rikt kulturutbud?
Håller skolorna en hög kvalitet? Går eleverna ut skolan med bra betyg?
Är förskolan trygg?
Finns OB-barnomsorg?
Finns tillgång till familjedaghem?
Har kommunen hög arbetslöshet?
Hur ser ålderspridningen ut i samhället?
Hur säkras personalförsörjningen då det är många pensionsavgångar inom kort?
Allas lika värde?
Kan kommunen garantera en god äldre- och handikappomsorg?
Är socialpsykiatrin bra?
Är individ- och familjeomsorgen bra?

Den strategiska planen är i allra högsta grad en facklig fråga. Det är detta som bestämmer hur kommunen ska fungera några år framåt. Vilken inriktning och vilja politiken har. Hur medborgarnas skattepengar fördelas och förvaltas. Folkets pengar.

Som det står i Kommunals stadgar, ändamålsparagrafen:

"Kommunals uppgift är att tillvarata medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhällslivet i övrigt.
Kommunal ska arbeta för goda anställningsvillkor och arbetsförhållanden, för god arbetsmiljö, samt för inflytande, utbildning och utvecklingsmöjligheter för medlemmarna.
Kommunal ska arbeta för att främja medlemmarnas ekonomiska och sociala villkor i samhället och deras delaktighet i ett rikt kulturliv.
Kommunal ska också verka för en samhällsutveckling på demokratisk socialistisk grundval, innebärande social rättvisa, generell välfärdspolitik, full sysselsättning, jämställdhet mellan kvinnor och män samt internationell facklig solidaritet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar