tisdag 2 oktober 2012

"Ska det vara så förbannat svårt att bli av med folk!?"

Nu ligger en utredning på regeringens bord som handlar om försämringar i lagen om anställningsskydd.

Sammanfattningen börjar med texten:
"Utredningen har haft i uppdrag att se över reglerna kring tvister i samband med uppsägningar och att lämna förslag på hur arbetsgivarnas kostnader i samband med sådana tvister kan begränsas."

Vad är det utredarna föreslår?
Jo;
-  anställningen inte ska bestå i mer än ett år under en pågående tvist om en uppsägnings giltighet      
- skadestånden enligt 39 § ska reduceras i förhållande till antalet anställda hos arbetsgivaren
- det ska inte längre gå att ogiltigförklara en arbetsbristuppsägning på grund av att arbetsgivaren inte har uppfyllt sin omplaceringsskyldighet.


Är det inte själva undvikandet av tvisterna som arbetsgivarna tjänar på? Lagen ska väl i första hand följas? Hur tänker man då när man vill budgetera brott mot lagen?

Varför finns lagen om anställningsskydd? Några exempel:

Det handlar om trygghet för den anställde. Att kunna skaffa barn och försörja sig samt sin familj. Det handlat om att leva och överleva. Det handlar om folkhälsa. Det handlar om att få ett drägligt liv efter 65 år. Att kunna vara fri och oberoende ekonomiskt. Det handlar om självkänsla. Det handlar om att hålla samhället levande. Ur medborgarperspektiv. Ur människoperspektiv.

 Vårt skyddsnät i samhället grundar sig på att vi har en inkomst. Som när jag ska skaffa boende, ansöka om lån, skaffa telefon.
Sjuk- och föräldraförsäkringen grundar sig på lönen. Även a-kassan.


För några år sedan fick jag nöjet att lyssna och inspireras av en klok man som hade en tydlig beskrivning på facket, arbetsrättslagarna och kollektivavtalen. Han beskrev dessa som myggmedel.

"Det syns inte och luktar inte men det märks när du glömt smörja in dig med det."

Trygghet. Överenskommelse. I samråd mellan två parter. Lagen om anställningsskydd är en av många arbetsrättslagar. De ska vi värna om.

Tyvärr händer det att uppsägningar sker. Det är oundvikligt. Men det är inte så svårt att göra rätt. I dialog med facken och med goda avsikter, hamnar arbetsgivare sällan i tvist. Det är det bästa alternativet!!

Annars kan det vara förbannat besvärligt att bli av med folk!


http://regeringen.se/sb/d/15533/a/200227
http://arbetet.se/2012/10/01/saga-upp-ska-bli-billigare/
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar