måndag 21 januari 2013

Din nöjdhet, min arbetsmiljö

Så sätter Kommunal ned fötterna gällande en av de viktigaste frågorna i debatten om vinstdrivande privata vårdföretag och arbetsgivare: Det är kvaliteten på omvårdnaden som har betydelse oavsett om det är privat eller offentlig vårdgivare.

Vår ordförande Annelie Nordström gör klart att underbemanning och brister i kontinuitet existerar både i privat och kommunal regi.

Vi är ett fackförbund som organiserar välfärdsarbeten och välfärdsarbetare som är stolta över sina yrken, jag är en av dessa.

Vi ska representera våra medlemmar oavsett vilken arbetsgivare man har och arbetsmiljölagen gäller alla arbetsgivare!

Bristande bemanning ger sämre kvalitet i vården och medborgarna som inte får god omvårdnad har inte heller en god livskvalitet!

I undersköterskeutbildningen får vi bl a lära oss om socialtjänstlagen, bemötande, etik ooch moral samt vikten av kontinuitet.

Om det finns brister i dessa så viktiga områden, fullföljer inte vi vårt uppdrag och det är sannerligen knäckande, för medborgarna, för oss undersköterskor och vårdpersonal, för anhöriga, för vårdgivare och för samhället!

Peeter-Jaan Kask har skrivit en jättebra artikel om Kommunal på ledarsidan i Norrlänska Socialdemokraten:
http://www.nsd.se/opinion/ledare/artikel.aspx?ArticleId=7404707

Socialstyrelsen har enligt undersökningar inte heller funnit några skillnader mellan privat eller offentlig aktör.
http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2012maj/ingaentydigaskillnadermellanprivatochoffentligaldreomsorg

Jag har arbetat med demensvård sedan 1992 och det är något jag trivs med. Personer med demenssjukdomar har ett ökat behov av omsorg och det krävs utbildning, kontinuitet och en bra bemanning.

En stor eloge till Demensförbundet som kämpar för sina medlemmar då de i sitt yttrande gällande
"Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanningen i särskilda boenden" i april ifjol.
 
Här kräver de ett minimum på 3 personal dagtid samt en personal nattetid med möjlighet att kalla på förstärkning på ett boende för 8 demenssjuka. Vårdbehovet skiftar för de dementa och personal behövs.
De hänvisar till en enkät som gjorts bland anhöriga där 8 av 10 tyckte att det var för lite personal.
De är även kritiska till den sammansättning av grupp personer som samlat information inför konsekvensutredningen där merparten var tjänstemän på SKL. De efterlyser vårdpersonalens delaktighet och menar på att det är de som arbetar i verksamheterna och vårdar de dementa!
Vi får heller inte glömma att flertalet demenssjuka bor hemma längre och behöver utökade resurser även vid ordinärt boende!
 
Hur vore det att "konkurrera" med kvalitet i vården genom en bra bemanning och en bra kontinuitet?
Det är kanske läge att se över riktlinjer gällande t e x LOVen och lägga ribban vid vinstuttag och att skaffa bra och verklighetsförankrade mätmetoder? 
 
För välfärdsarbeten, för välfärdsarbetare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar