tisdag 15 januari 2013

Gör din röst hörd via pennan!

Vi är många som inte är nöjda över hur utvecklingen av samhället har blivit till dags dato och farhågor inför framtiden finns om detta fortsätter i samma takt. 

Försämringar gällande bl a sjukförsäkring, anställningsskydd, a-kassa, bostadspolitik, arbetsmarknadsfrågor och fackliga rättigheter har skett under de senaste åren. Varslen i Sverige har ökat katastrofalt. Många utnyttjas på arbetsmarknaden.Många människor hamnar i utanförskap. Familjer splittras, behovet av försörjningsstöd ökar. Folkhälsan drabbas. Barn drabbas.

Många är frustrerade över denna samhällsutveckling och etik, moral samt värderingar prövas hårt. Främlingsfientliga krafter knackar på och vill synliggöras. Syndabockar ska utses och de är de som är mest utsatta som ska i stupstocken.

Människor blir mer och mer en handelsvara, ett konto som ska vara i balans. De mänskliga rättigheterna kränks alltför ofta men utåt sett hamnar de bakom rubriker som "effektivisering", "omorganisering" och "hålla budget i balans".

Den svenska modellen var en gång en stark konkurrenskraft internationellt och ett föregångsland gällande trygghet, demokrati och allas lika värde.

Så, vilka verktyg har vi för att förändra och förbättra samhället?

Som medlem i Kommunal har man möjlighet att skriva motioner till Socialdemokraterna, LO och Kommunal. Dessa kan handla om politiska beslut, arbetssätt och avtalsförslag (facket).

Vi kan tillsammans i dialog, genom att lyfta våra frågor och krav, jobba vidare och respektive organisation i sin tur lyfta dessa inom EU, inom norden, i landet, i distriktet och i kommunen där de har mandat att påverka.


Hur gör man då, hur skriver man en motion?

I huvudsak skriver man en text, en förklaring om faktabaserat nuläge och vilka negativa konsekvenser det får. Sedan skriver man förslagen, sk. att-satser, om vad man vill ska förändras.

Bodensektionen kommer att ha "After fack" den 29 januari där medlemmar och blivande träffas över något gott att äta och för att prata om just detta. Vi har skrivit många förslag till förbättringar till S, LO och Kommunal så visst går det att påverka!

Detta är en rättighet och en möjlighet som vi ska tillvarata!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar