måndag 1 juli 2013

Nya regler gällande utstationerad arbetskraft!

Från och med idag, 1 juli, råder nya regler gällande utstationerad arbetskraft i Sverige.

Detta innebär att det utlänska företag som verkar i Sverige ska anmäla en kontaktperson.
Denna kontaktperson ska bl a tillhanda hålla uppgifter om de anställda, vilka arbetstider de har och hur deras anställningsavtal ser ut.

Syftet med lagändringen är att säkerställa att utstationerade arbetstagare får sina rättigheter enligt EU:s utstationeringsdirektiv. 

Denna anmälan ska till Arbetsmiljöverket. Vid utebliven eller felaktiga anmälan ska en sanktionsavgift tas ut. Arbetsmiljöverket kan även besluta om föreläggande förenat med vite om reglerna inte följs.
http://www.av.se/Aktuellt/artiklar/2013_06_20_2.aspx

Genom de nya reglerna och uppgifterna i registret kommer fackförbunden och svenska myndigheter lättare kunna komma i kontakt med utländska företag som utstationerar arbetstagare i Sverige. 

För några år sedan blåste det rejält i just denna fråga, det sk. Laval-målet. Fackföreningen Byggnads protesterade högljutt och strejkade mot lönedumpning och försämrade arbetsvillkor. AD gav Byggnads rätt till en början för att sedan ändra sig till deras nackdel, Byggnads fick betala skadestånd.
http://www.byggnads.se/Nyheter/Nyhetsarkiv/ADs-lavaldom-far-allvarliga-konsekvenser/

LO samt TCO har kämpat länge för fackliga rättigheter som tex att strejka, förhandla, teckna kollektivavtal samt att gå med i en fackförening ska finnas.

 ILO, Internationella arbetsorganisationen, är FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor. ILO har som grundläggande mål att bekämpa fattigdom och befrämja social rättvisa. I uppgifterna ligger att främja sysselsättning och bättre arbetsvillkor i hela världen, samt att värna om fackliga fri- och rättigheter.

ILO har över 180 konventioner med ovanstående som mål och syfte!
http://www.manskligarattigheter.se/sv/vem-gor-vad/forenta-nationerna/ilo

Både LO och TCO hänvisar till ILO och deras krav.

Farhågor att inte få tag på rätt uppgifter och mörkning av detsamma, finns.
Tydlighet, avtal, regler samt kvalitetssäkring för arbetstagares hälsa, ekonomi och sociala rättigheter behövs! Överallt, i alla länder!

Så kampen fortsätter. Så länge orättvisor finns. Så länge viljan och orken finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar