lördag 30 augusti 2014

När ingen står vid din sida…


Du har ett arbete där du trivs. Du har rätt till betald semester. Du har en inkomst som täcker dina räkningar och mer därtill. Du äger hus, bil, husvagn och kan resa runt om i världen om du vill. Du är frisk. Du har ett stort socialt nätverk som du umgås med. Du kan unna dig att gå på restaurang och äta med familj och vänner. Du kan gå på bio och äventyrsbad. Du kan köpa dig och dina barn kläder, det senaste modet. Du äger laptop, Iphone, 50-tums platt-TV och har tillgång till internet.  Du har råd med privat pensionssparande och kan lägga undan pengar till dina barns framtid. Du har en sparad slant på banken som du kan klara dig på om du skulle behöva göra en större investering. Du äter dig mätt varje dag.

Du är rik.

Tänk dig då att varje dag behöva oroa dig över din ekonomi.

Att vara arbetslös och sjuk.

Att vara deltidsanställd.  

Att stå utan a-kassa och utan ersättning från sjukförsäkringen. För att du är för frisk för att vara sjuk enligt Försäkringskassans regler och för sjuk för att orka arbeta.

Tänk dig att behöva sälja hus och bil för att ha råd att överleva. Du har inte råd att vara med i facket eller a-kassa.

Du kan inte ge dina barn det som andra barn i skolan får. Tänk dig att dina barn, då de vid skolstarten ska berätta vad de gjort under sommaren, får säga att de ingen resa gjort för deras föräldrar inte haft råd. För att de varit tvungen att jobba och inte har rätt till semester.

Tänk dig att ställa klockan på 05.30 varje morgon. För telefonen kan ju ringa så du får jobba idag. Du kan inte planera din tid för att du aldrig vet hur du ska jobba. Alltid stå stand by.

Du har arbetat inom vård och omsorg i många år. Du arbetar delade turer och bemanningen är för låg. Du går hem efter ditt arbetsskift med känslan av otillräcklighet. För att du önskar att du hade mer tid att lyssna på Agnes 85 år, tid att möta henne i hennes oro, tid att dela hennes glädje och livshistoria, tid att ge hennes anhöriga trygghet. För att du ger kärlek och omtanke. För att du är välfärdsarbetare.

 Tänk dig att du skadar dig eller blir sjuk på grund av arbetet. Du får inte din arbetsskada godkänd för att ingen forskning gällande kvinnors arbetsmiljö finns. För att din arbetsgivare inte tecknat kollektivavtal med facken så du står utan avtalsförsäkring.

Tänk dig att behöva neka arbete kvällar, nätter och helger för att du inte har tillgång till barnomsorg. Bli avstängd från a-kassan. För så säger reglerna.

Tänk dig att ha arbetat som barnskötare i 25 år och bli uppsagd. Politikerna i din kommun har tagit beslut att det bara ska finnas pedagogiskt utbildad personal som förskolelärare och lärare. Du behövs inte mer. Du räknas som outbildad.

Tänk dig att du är 19 år. Du har precis gått ut gymnasiet och står redo att börja ditt arbetsliv, att ta klivet in i till självförsörjande och självständighet. Du får inget jobb. Du hamnar till slut i FAS 3. Praktikplats som inte leder till en anställning. Du kan inte flytta hemifrån. Du blir beroende av andra.
När ingen stär vid din sida. 

Då otrygghet och ohälsa beror på regler från myndigheter och politiska beslut måste vi agera.

Politiska beslut som fattas i riksdag och i din kommun.

Vi måste välja välfärden.

Vi måste välja människan.

För allas rätt till lika värde och trygghet genom hela livet.

 

Den 14 september är det val till riksdag, kommuner och landsting.

Välj välfärden!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar