söndag 23 september 2012

Allvarliga brister i arbetsskadeförsäkringen!

Arbetsskadekommissionen presenterar i sin rapport den 4 september i år att det finns många allvarliga brister i arbetskadeförsäkringen.

Kommissionen fick 2010 i uppdrag av branschorganisationen Svensk Försäkring att göra en en översyn av arbetsskadesystemet.

Kommissionen har under ca 2 år träffat företrädare för en rad myndigheter, företag, organisationer och skadedrabbade.

Utifrån detta arbete har de kommit fram till följande:

-  Arbetsskadeförsäkringen är inte rättssäker
-  Kvinnor och mäns arbetsskador bedöms olika
-  Alla arbetstagare har inte samma försäkringsskydd mot arbetsskador
-  Arbetsgivare har svaga ekonomiska drivkrafter att investera i arbetsmiljön


Beslutsunderlagen vid utredningar är inte tillräckliga, forskning av kvinnors arbetsmiljö är bristfällig vilket i sin tur leder till osakliga skillnader i bedömningen av mäns och kvinnors arbetsskador. 10 procent av alla anställda omfattas inte av kollektivavtalat försäkringsskydd.
Detta i sin tur leder till att arbetsgivare inte har samma engagemang att förebygga ohälsa och att satsa mer på förebyggande insatser gällande en bättre arbetsmiljö, speciellt för kvinnor.

Björn von Sydow, ordförande i Arbetsskadekommisionen och riksdagsledamot (S), Eva Erlandsson, huvudsekreterare och fil. lic. i nationalekonomi samt Mia Varlsson, sekreterare, docent i civilrätt, SCCL, Stockholmsuniversitet och lektor vid Skövde högskola skriver i en artikel i SvD om detta.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/arbetsskador-maste-bedomas-mer-rattssakert_7471068.svd.

Och visst är det en jämställdhetsfråga i allra högsta grad! Jag uppmanar anställda inom Kommunals avtalsområde att anmäla arbetsskador, även om många säger "det är ingen idé, jag kommer aldrig att få den godkänd som arbetsskada".

Jag hoppas på framgång i detta ärende! Det är väldigt många kvinnor inom LO kollektivet som berörs och är beroende av trygghet som arbetsskadeförsäkringen faktiskt är till för!

Arbetsmiljöverket arbetar sedan i början av året intensivt med att förbättra och utveckla kvinnors arbetsmiljö. Dels genom att sprida kunskap på seminarier och via utbildning, dels genom inspektioner på kvinnodominerande arbetsplatser.
Syftet är att öka kunskaperna om kvinnors arbetsmiljö och förebygga ohälsa och utslagning på grund av belastningsskador.

Arbetet för en jämställd, god och säker arbetsmiljö fortsätter!

To be continued...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar