lördag 22 september 2012

"Bakom varje framgångsrik man står en kvinna"

Smaka på det så kallade ordspråket. Vad säger det egentligen? Att en kvinnas plats är bakom en man? Att om kvinnans man inte är framgångsrik, har hon misslyckats?

Jag reflekterar över vårt jämställda samhälle och arbetsliv ur könsperspektiv. Som det ska vara. Egentligen. I de bästa av världar. Enligt lag.

Men någonstans finns det barriärer efter vägen. Varför har merparten av de kvinnodominerande yrkeskårerna inom LO fortfarande deltidsanställningar, låga löner, taskiga arbetstider och en dålig arbetsmiljö?

Det har lagstiftats om jämställdhet och lagen heter Diskrimineringslagen. Det finns dessutom en myndighet som arbetar mot diskriminering och för allas lika rättigheter och möjligheter. Det gör myndigheten främst genom att se till att diskrimineringslagen följs.


Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal, kräver handling av regeringen. Hon för Kommunals medlemmars talan och beskriver verkligheten på ett mycket bra sätt i länken nedan, då hon kräver att heltidsanställning ska lagstiftas, likaså möjligheten till barnomsorg dag, kväll, natt och helg. Hon påtalar även bristerna i den offentliga äldreomsorgen.
http://www.kommunal.se/Kommunal/Nyheter/2012/Lagstifta-om-ratt-till-heltidsjobb/

Fortsättning följer i jämställdhetens tecken...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar