måndag 11 mars 2013

"Jakten på folkhälsan del 5"

Hälsa i arbetslivet.

Delmål 4 för Folkhälsoinstitutets övergripande mål för folkhälsa.

Vad menas med hälsa i arbetslivet? Det är omfattande och räcker inte med en fruktskål på bordet i personalrummet.

Hälsa i arbetslivet är trygghet, delaktighet, möjlighet att utvecklas i sin yrkesutövning. Det handlar om en bra lön som man kan leva på, inte bara överleva.

Det handlar om att ha en tillsvidareanställning, inte visstids anställning, det handlar om en tillfredsställande bemanning. Det handlar om heltidsanställningar. Om jämställdhet.

Hälsa är en god arbetsmiljö fysiskt, psykiskt och socialt. Hur ser det förebyggande arbetsmiljöarbetet ut idag? Har arbetsgivarna en tanke och en målsättning med sina verksamheter? Vilka attityder och vilken inställning har man gentemot medarbetarna?

Är det pengar som styr och planeras verksamheterna i tidsintervaller om 4 år, fram till nästa val?

Vad händer äldre medarbetare som inte orkar lika mycket som den nyanställde 20-åringen? Att efter ett yrkesverksamt liv, mer eller mindre "sparkas ut" för att kroppen inte orkar lika mycket upplevs kränkande. Det är ett utmärkt tillfälle att få verka som mentor för yngre och nyanställda.

Man ska inte bli utsatt för diskriminering på grund av hudfärg, sexuell läggning, arbetsoförmåga eller ålder.

Vad händer om man blir sjuk? Dagens samhälle har inte riktigt det tillåtande klimat som önskat. Myndigheter har brister i samverkan kring den enskilde.

Får man möjlighet till kompetenshöjning och vidareutbildning? Tänk vilken tillgång!

Det är politiken och arbetsgivarna som sätter dagordningen över hälsan i arbetslivet idag. Vi vet att det finns stora förbättringsområden gällande tex sjukförsäkringen, arbetstider, löner, a-kassan och arbetsmiljöarbetet.

Antalet visstidsanställningar är alldeles för högt, Sverige får örfilar av EU för att inga åtgärder angående detta görs.
http://www.lag-avtal.se/nyheter/anstallning/article3645523.ece

Det bör finnas möjligheter att kombinera familjeliv och arbete. Det är LOs medlemmar i de flesta fall som arbetar skift dvs dag, kväll, natt och helg. Alla dagar, året runt.

Det finns dock goda exempel, allt är inte negativt. Det är dessa vi ska lyfta fram och ha som förebilder, inte undersöka vilka verksamheter som kan få ut mesta möjliga för minsta kostnad!

Jag hoppas att Statens Folkhälsoinstitut arbetar för en bättre hälsa i arbetslivet, på arbetarnas villkor!
De jobbar på uppdrag av regeringen så någon tanke borde det ju finnas bakom...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar