tisdag 12 mars 2013

Välfärdsarbetarnas obetalda arbetstid

100 000 anställda inom välfärden jobbar delade turer. Detta innebär ofrivilliga och obetalda håltimmar.

De som har delade turer är främst anställda inom trafik, äldreomsorg, hälsa- och sjukvård samt inom funktionsnedsättning.
Arbetsskiften delas i minst 2 pass, en del har arbetspasset uppstyckat ännu mer.

Medlemmarna i Kommunal Norrbotten leder ligan med 32% som arbetar delade turer. Vi ligger även högst i landet gällande delade turer inom äldreomsorgen, hela 78% anställda arbetar delade turer.

På frågan om när man arbetar delade turer, svarar 43% på helger, 35% både på vardagar och helger och 20% svarar på vardagar. Hela 84% har arbetat delade turer de senaste 10 åren.

Snittiden mellan arbetspassen är 4 timmar och 48 minuter. Arbetsdagar på 13 timmar är inte ovanligt. De som arbetar inom bussbranschen har delvis betalt medan de som arbetar inom vård och omsorg är oavlönade.

En jämförelse ur genusperspektiv:
Män som inte får någon ersättning mellan passen är 59%, kvinnor 86%.
Män som får delvis ersättning mellan passen är 30%, kvinnor 4%.

Olika former av skiftgång påverkar hälsan negativt, speciellt nattarbete. Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet har gjort en studie som visar att delade turer ligger i topp på hälsobesvärslistan.

Andra konsekvenser som de upphackade arbetspassen får, är för kort tid för återhämtning, dåligt inflytande över arbetspassen och svårt att planera livspusslet. För att inte tala om svårigheterna för småbarnsföräldrarna...när ska man få tid för familjen, vänner och bekanta? Den sociala samvaron?

Besvären och ohälsan som följer med arbetet med delade turer är trötthet, stress, känslan av otillräcklighet, besvär med nacke, axlar och skuldror, ryggbesvär, sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter, ångest eller ängslan samt huvudvärk.

Varför arbetar man då delade turer?
Jo, man är rädd att bli arbetslös, man gör det för att få färre helgpass, man gör det av ekonomkiska skäl då det många gånger är enda sättet att få arbeta upp till heltid samt att man har bytt arbetsgivare.

59% är negativt inställda till delade turer, 11% postitiva, 24% varken eller och 6% vet inte.

Det är inga större skillnader hos offentliga eller privata arbetsgivare. Privata arbetsgivare har inte riktigt lika många delade turer som offentlig sektor.

Detta är en jämställdhetsfråga och en arbetsmiljöfråga i allra högsta grad. Bara det att så många känner sig tvingade att arbeta delade turer på grund av ekonomiska skäl talar nog sitt tydliga språk.

Samtidigt är bemanningen alldeles för låg inom äldreomsorgen, så låg att Socialstyrelsen ger tydliga regler kring detta med början inom demensboendena.

http://www.kommunal.se/Kommunal/Nyheter/2013/100-000-anstallda-inom-valfarden-arbetar-under-arbetspass-med-ofrivilliga-och-obetalda-haltimmar/

Jag är förväntansfull inför Kommunals kongress i frågan.
Jag ser fram emot arbetsgivarnas förbättrade synsätt på välfärdsarbetarna och förbättrade kollektivavtal.
Jag ser fram emot politiska beslut gällande förbättringar i arbetstidslagen.
Jag ser fram emot Arbetsmiljöverkets förbättrade förutsättningar att kunna verka i frågan.
Jag ser fram emot modiga kommunpolitikers beslut om heltidstjänster i kommunerna.
Jag ser fram emot ett ökat antal skyddsombud inom dessa verksamheter.
Jag ser fram emot samverkan mellan arbetsgivarna, facken och politiken.

Punkt. För nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar