torsdag 7 mars 2013

Myggmedel och kackerlackor...

Så skulle man kunna beskriva fackföreningsrörelsen och dess förtroendevalda.

Facket har historiskt sett kämpat för de arbetsrättslagar vi har idag, bl a lagen om anställningsskydd, arbetsmiljölagen, förtroendemannalagen, medbetämmandelagen, främjandelagen, arbetstidslagen, semesterlagen, studieledighetslagen, föräldraledighetslagen, utstationeringslagen, uthyrningslagen, lagen om ledighet av trängande familjeskäl, lagen om ledigt för näringsverksamhet, lagen om ledighet för att på grund av sjukdom prova annat arbete, sjuklönelagen, lagen mot diskriminering av deltid/visstid, kvittningslagen och diskrimineringslagen.

LO ställde även krav gällande föreningsrätten och det är en av de viktigaste lagarna. Denna lag reglerades främst på grund av att arbetsgivarna såg det som mycket negativt då arbetstagarna var med i facket och det var många som inte fick arbete på grund av detta. Det var som bekant vanligt att arbetsgivarna som ägde bl a de bostäder arbetarna bodde i och skolorna deras barn gick i. Arbetsgivarna hade stor makt och de fackligt anslutna blev ordentligt straffade.

Föreningsrätten omfattar rätten att tillhöra, utnyttja medlemsskapet och verka för en arbetstagarorganisation.Vad gäller rätten att tillhöra en organisation, omfattas även rätten att inte tillhöra en organisation. Att utnyttja sitt medlemskap i en facklig organisation innebär att dra nytta av organisationen, exempelvis för rådgivning vid en uppkommen tvist med arbetsgivaren.

Fackföreningarna har rätt att teckna kollektivavtal. Dessa reglerar ersättning och villkor utifrån arbetsrättslagarna till det bättre. Vi har strejkrätt.

Fackföreningen skapade arbetslöshetskassan. Det är en försäkring där medlemmarna har möjlighet att få ersättning vid arbetslöshet, inte ett bidrag! En ekonomisk trygghet. Försämringar har dock skett, både i ersättning och antal dagar. Det finns ett syfte och en vinning med att ha en bra nivå i ersättningen. Finns en bra nivå, konkurrerar inte arbetslösa med arbetstagare. Det hjälper även till att förhindra lönedumpning.


Det fackliga löftet:

"Vi lovar och försäkrar
att aldrig någonsin
under några omständigheter
arbeta på sämre villkor eller till lägre lön
än det vi nu lovat varandra.

Vi lovar varandra detta
i den djupa insikten om
att om vi alla håller detta löfte
så måste arbetsgivaren
uppfylla våra krav!"


Vi har påverkat politiken (Socialdemokraterna) att besluta om trygghetslagar som berör rätten till bl a sjukförsäkring, föräldraförsäkring, försörjningsstöd, hälsa- och sjukvård, rätt till skola och utbildning, barn-, äldre- och handikappomsorg och så vidare.

På så vis är facket som ett myggmedel. Vi finns som skydd för att vi inte ska bli stungna. I förebyggande syfte, för att hålla kvar ovanstående. I dag förs en politik som sakta men säkert urholkar våra trygghetssystem och arbetsrättslagar.

Lika viktigt som att vara lyhörda över vad medlemmarna vill och hur negativa politiska beslut påverkar samhällsstrukturen, är att hålla fast det som fackföreningsrörelsen en gång kämpat för och där medlemmar fått sätta livet till för (Ådalen 1931).


Fackligt förtroendevalda är medlemmar som medlemmar väljer att föra dess talan och krav. Att vara förtroendevald är som att vara en kackerlacka. Man kan bli trampad på, överkörd, backad över och överkörd en gång till.
Men eftersom förtroendemannalagen och föreningsrättslagen finns, så länge kampvilja och intresse finns, så länge orättvisor finns, så länge vi har medlemmar, sträcker vi ut ett ben i taget efter det vi blivit mosade. Till slut har vi vecklat ut oss och syns och ställer krav igen. Outtröttligt. Med nya krafter. Nya människor. Med ny kunskap och nya strategier. Världen och samhället förändras och facket likaså, vi hakar på.

Räkna inte bort oss! Vi är att räkna med i samhället! Kackerlackor överlever som bekant kärnvapenkrig...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar