lördag 16 mars 2013

Skjuta utanför, passa vidare eller göra mål?

Åsa Petersen skriver om delade turer i Norrbottenskurirens krönika. http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6779432#fank6779466

Frågan om delade turer är en politisk fråga och här ska de ta emot passningen. Frågan är om de gör mål, passar vidare eller skjuter utanför...

Det finns en svaghet och otydlighet i arbetsrättslagarna idag som inte underlättar förutsättningarna gällande delade turer inom äldreomsorgen och de yrken där flertalet yrkesarbetande är kvinnor. Kvinnor som ofrivilligt arbetar deltid, en del för att de inte skulle orka arbeta heltid på grund av schemaläggning och brister i arbetsmiljö.

Hur värderar man yrken och arbetsuppgifter? Vad är smutsigt och riskfyllt arbete? Är verksamheten närande eller tärande? Hur värderas arbetet med människor och den psykosociala arbetsmiljön? Hur värderas möjligheterna att kunna förena familjeliv och arbete?

Här kommer alltid ekonomi in. Vård och omsorg i kommunal regi finansieras av skattemedel. Enligt Kommunals rapport så jobbar även nästan en lika stor del privatanställda inom äldreomsorg delade turer, dessa verksamheter finansieras inte på samma sätt.

Kollektivavtal reglerar mycket gällande anställningsvillkor och arbetstider däribland. Men det räcker många gånger inte!

Här behövs förstärkning i form av tydlighet och omskrivning av lagtext. Dels i arbetstidslagen, lagen om anställningsskydd, socialförsäkringsbalken, diskrimineringslagen och arbetsmiljölagen.

Statusen måste höjas i dessa yrken! Det kommer snart att vara brist på bl a undersköterskor runt om i landet. Då är det viktigt att göra yrket attraktivt och att erbjuda bra löner och bra arbetsvillkor är bra förutsättningar att få kompetent personal som väljer detta yrke och framför allt, väljer att stanna kvar i verksamheterna!

Högre lön, bra arbetstider och en god arbetsmiljö!

Det handlar även om att kunna följa kommunlag, socialtjänstlag, hälso- och sjukvårdslag samt Socialstyrelsens riktlinjer på ett tillfredsställande sätt.

Att uppnå en god folkhälsa.

Därför är delade turer en politisk fråga! Det handlar om mål, omfattning och kvalitet i samhällsfrågor!

Nu verkar det som om Luleå kommun kommer att göra förändringar för färre delade turer och för heltidsanställningar. Det är jättepositivt!


Från tanke till ord till handling!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar