torsdag 21 mars 2013

Tiggare och äldre pensionärer...

Jag har sett på "Debatt" på TV. Kvällens avsnitt handlade om tiggeri och höjd pensionsålder.

Camilla Henemark menade att hon "inte vill se den hon matar" så därför skänker hon inte pengar till tiggare. Hon hävdar att risken är stor att kriminalitet och ligor ligger bakom tiggeri. Hon vill organisera välgörenhet för dessa människor och vill att politikerna tar sitt ansvar.

En centerpartist menar att tiggeri ska förbjudas och menar att tiggeri har kommit till Sverige från Sydeuropa.

Sven Wollter menar att "Människor tigger för att de behöver pengar. Vad de sedan gör med dem skiter jag i!" Sven ger pengar till tiggare för att de är fattiga. Han räds inte se dem i ögonen. Han ser inte ned på dessa människor.

Moderaterna vill höja pensionsåldern. Motiveringen är att vi arbetar kortare tid i vårt liv och vi blir äldre. Det är fler som är i sysselsättning i dag?! än tidigare.

En nationalekonom menar att ungdomar snart går skola tills de är 25 år och då måste den arbetsföra åldern höjas.

Dessa uttalanden kan man ju reflektera över...
Var tog arbetarna och LOs medlemmar vägen? Kommer verkstads-, Byggnads-, lantbruks-, bussbransch-, vård och omsorgs-, livs-, handels-, Lokalvårdare-, fastighetsskötars- och elekrikerarbetarna att försvinna? Alla kommer inte att gå högskola. Alla har inte råd att gå högskola. Alla har inte råd att ha sina barn hemma tills de är 25 år. Vad menas med sysselsättning? Pratar man anställningar eller arbetsmarknadsåtgärder som praktik och FAS 3?

Idag råder hög arbetslöshet, främst bland ungdomar. Sven Wollter säger att Sverige har råd att sänka pensionsåldern på grund av produktion inom Svenskt näringsliv, "det är en fördelningsfråga", säger han. En undersköterska säger att hon knappt kommer att orka jobba till 65 års ålder på grund av hög arbetsbelastning och stress. Som de flesta av LO-kollektivets medlemmar.

Tobias Baudin säger att fokus ska ligga på bättre arbetsmiljö så att alla orkar jobba till 65 år och bekämpning av ungdomsarbetslöshet. Han ger en 21-åring en liten skrapa då denne tycker att han ska få ta ut pensionspengar redan nu och få göra vad han vill med dessa pengar.

Sven Wollter får sista ordet och då höjer han rösten för kvinnorna. Han vill att deltidsanställningar och låga löner ska uppmärksammas och åtgärdas. Heltidsanställningar och högre lön.
Då får kvinnor en hyfsad pension.
Sven pratar om solidaritet under hela programmet. Han reagerar och blir förbaskad. Han talar om goda värderingar och har koll på det mesta, som att första pensionsreformen kom 1913 till dåtida moderaters förtret.

Jag gillar Sven Wollter och Tobias Baudin. Jag gillar undersköterskan.

Beslut ska fattas som gynnar alla. Inte bara några. Allas lika värde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar