måndag 11 november 2013

Dagen efter...

Det har gått ett dygn sedan avslöjandet att konsulten Kommunlex utbildar biståndshandläggare inom kommunerna hur de ska ge avslag till de funktionshindrades ansökningar om hjälp och stöd enligt lagen om särskilt stöd (LSS) samt de kränkningar företagets representant utsätter dem för i TV 4s program Kalla Fakta.

Reaktionerna är starka. Det är positivt. Nu ser många kommuner över om de anlitat företaget och i vilket ärende de anlitats i. Enköpings kommun ställer sig tveksam att i framtiden att anlita Kommun Lex. Halmstad kommun ställer in planerad utbildning som de anlitat företaget att hålla i.

Jonas Reinholdsson, jur.kand Kommunlex AB, skriver i ett pressmeddelande på Kommunlex hemsida att han upplever sig orättvist behandlad.

Han skriver bl a "Det är en osanning att jag bara pratar avslag. TV 4 har fragmentariskt klippt ut några få minuter av en heldags föreläsning och målat upp en osann bild. Jag ägnar mycket tid i mitt arbete att diskutera funktionshindrades rättigheter och hur viktig reformen är. Vad TV 4 klippt bort är att det under kursen även diskuteras hur viktig assistansen är för de enskilda assistansanvändarna. Som jurist sätter jag stor vikt vid och arbetar systematiskt för att kommunerna ska följa gällande regelverk och praxis. Det är dock inte vi jurister som fattar beslut i enskilda ärenden. Den makten har varken jag eller mina kollegor."
http://www.kommunlex.se/pressmeddelande-med-anledning-av-tv-4-reportage/

Men vad som sker, förutom att det är en kränkning av sådan art som inte kan mätas eller uttryckas rättvist i ord, är att föräldrar och brukare kastas rakt in i överklagningsprocessens käftar.
Det är en match mot Goliath som tarvar otroligt mycket kraft och energi. Dessa människor har nog med sina och anhörigas handikapp. De behöver inte bli överkörda för att sedan bli backade över, för att sedan bli överkörda en gång till.
De har nog med att vårda sina nära och kära som behöver stöd och service. För det är de som lagen är skriven för.

I afton har jag varit på möte med Socialdemokrater. Frågan om konsulten anlitats och om kommunen kommer att anlita dem i framtiden kom upp under punkten övriga frågor.

Jag antar och hoppas att detta kommer att utredas ordenligt. Att vi tar ställning. Det är viktigt. För detta är inte okej. Det är inte okej att kränka och mobba andra människor, speciellt inte mot de som inte kan försvara sig. Speciellt inte mot de som är i beroendeställning. Speciellt inte mot de som inte är närvarande. Speciellt inte mot de som är mest utsatta och svaga.

Detta är inte förenligt med allas lika värde. Allas rätt i samhället. FN konventionen. Socialtjänstlag och hälso- och sjukvårdslag. Diskrimineringslag. Kränkande särbehandling. Med flera. Med mera.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar