söndag 10 november 2013

LSS-konsulternas kvacksalveri

Jag ser på TV 4s program "Kalla Fakta" och det går kalla kårar längs ryggraden, jag tror inte mina ögon och öron!

Kvällens avsnitt heter "Avslag till varje pris" och handlar om kommuners tillvägagångssätt att avslå insatser till de som omfattas av LSS.

Jag får veta hur kommuner anlitar sk. konsulter för att utbilda kommunernas handläggare som ska bevilja bistånd enligt lagen om särskilt stöd.

 De som omfattas av denna lag är:

1. med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd,
2. med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom, eller
3. med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Syftet med lagen är att den ska försäkra att särskilt behövande får det stöd i det dagliga livet som krävs, för att kunna uppleva samma människovärde som andra, trots handikapp. Lagen ska komplettera socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen.

I programmet får vi se och höra hur konsulten från företaget Kommunlex utbildar handläggarna hur de ska ge avslag gällande beviljad tid enligt LSS, inte hur lagen ska fungera utifrån den behövande. De som lagen är skriven för. De funktionshindrade.

Vi får via dold kamera se och lyssna på hur en handläggare vid ett utbildningstillfälle tar upp ett fall där en funktionshindrad begär dubbelbemanning vid duschning. De raljerar och kränker den funktionshindrade. De skrattar gott åt sarkasmen som flödar ur "konsulten" från Kommunlex mun. Hur kan de skratta?!

Utbildaren fortsätter med kränkningarna. Han anser att de funktionshindrade "äter pengar" från kommunerna. Pengar som tillhör de funktionshindrade!

Du kan se programmet här:
http://www.tv4play.se/program/kalla-fakta?video_id=2483300


Det är våra kommuner som sysslar med detta! Medborgarnas trygghet! Politiskt styrda organisationer!
Kommunen som har ansvaret över vård och omsorg. Kommunen som ska värna om allas lika värde. Kommunen som ska motverka diskriminering av bl a handikappade och funktionshindrade.


På Kommunlex hemsida går att läsa:
"Vi hjälper er att kvalitetssäkra, förbättra och effektivisera kommunala verksamheter". Ja just det...eller?


Jag uppmanar er alla att ta kontakt med era kommuner och ta reda på om man använder sig av sådana här metoder och kvacksalvare! Detta är inte acceptabelt! Det strider mot allt vad allas lika värde heter, mot goda värderingar och god etik!


Jag tänker på de funktionshindrade, föräldrar, barn och andra anhöriga som idag kämpar för en dräglig tillvaro, som kämpar för människovärde!


Det är skamligt att behandla de som är i beroendeställning och är mest utsatta i samhälletpå detta vis! Skämmes! I skamvrån med er!

4 kommentarer:

  1. Det som är viktigt att poängtera är ju inte att LSS-handläggarna gör något fel, utan utbildaren. Man får hoppas att de flesta handläggare tar egna beslut!

    SvaraRadera
  2. Upprörande...men inte förvånande. Och även om kanske inte vår kommun anlitat konsulter i denna anda så är fortfarande fokus på nedskärningar och besparingar när de gäller de svagaste i samhället så det kunde lika gärna varit här.

    SvaraRadera
  3. Det är du och jag som kan sätta stopp för mobbing och kränkningar. Det gäller att säga ifrån när det händer. Det är lika illa att tyst titta på som att skratta med som att själv uttala kränkande ord. Speciellt när det gäller människor som inte kan försvara sig och inte är närvarande. Speciellt människor som är i beroendeställning.

    SvaraRadera