fredag 8 november 2013

Här rullas inga tummar!

185 personer döda på arbetet de senaste 4 åren. På grund av arbetet. 185 personer som aldrig mer kommer hem.

Umder tiden regeringen sysselsätter sig med att dra ner på Arbetsmiljöverkets resurser, utarmar stödet till företagshälsovården, försämrar sjukförsäkringen, försämrar arbetsskadeförsäkringar, stillasittande tittar på när arbetslöshet, sjuktal, arbetsskador och ohälsan ökar samt försämrar anställningstryggheten, sitter inte arbetstagarorganisationerna och nöter byxrumporna.

Vi har ett aldrig sinande arbete att utöka antalet skyddsombud. Vi ska utbilda, nätverka och upplysa.

Vi fortsätter skriva motioner gällande arbetsmiljö till beslutsfattarna, lokalt, regionalt, centralt och globalt.

Vi ska berätta om verkligheten. Om behoven.

Vi ska sprida kunskap.

Vi samarbetar mellan alla fackliga organisationer.

Vi lär oss hantera de verktyg vi har som te x arbetsmiljölagen.


Kommunal Norrbottens anställda regionala skyddsombud, Ingela Olsson, en av mina kollegor, har skrivit en insändare i Norrländska Socialdemokraten. Hon har lång erfarenhet av arbetsmiljöarbete och har hjälpt många medlemmar, både i arbetsmiljöarbete och överklagningar till Försäkringskassan. Hon beskriver hur fattigdom ökat på grund av ohälsa och försämrade socialförsäkringar.
http://www.nsd.se/NYHETER/ARTIKEL.aspx?ArticleID=7988402


På Kommunals sektion i Boden finns ett skyddsombud som heter Niclas Forsman. Han arbetar inom hemtjänsten för Bodens kommun och är skyddsombud. Han verkar som skyddsombud på arbetstid, som det ska vara.
Han arbetskamrater har föreslagit honom som skyddsombud och sektionsstyrelsen har utsett honom. Han är förtroendevald.
Han fick ett uppdrag av hans arbetskamrater. Den psykosociala arbetsmiljön är under all kritik hos en kund.
Niclas påtalade detta till arbetsgivaren. Han utförde riskbedömningar och en handlingsplan. Vilka risker finns, vad som ska göras för att arbetsmiljön ska bli tillfredsställande, vem som ska utföra åtgärderna och när det ska vara utfört.

Planen höll inte. Arbetsmiljön blev inte bättre. Då använde Niclas ett av de verktyg han har. Arbetsmiljölagen.
Han skrev en begäran enligt arbetsmiljölagen kapitel 6, §6a. Den som kräver svar på åtgärder inom en viss tid. En sådan skrivelse är allvarlig. Nästa steg kan vara ett skyddsstopp. Skyddsombudet kan stoppa arbete alternativt stänga en arbetsplats.
http://www.av.se/lagochratt/aml/kapitel06.aspx

Det gick så långt att Niclas stoppade arbetet. Han tillsammans med sina arbetskamrater ansåg att arbetsmiljön var så undermålig och att arbetsgivaren inte utfört begärda åtgärder.
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=7986092

Tisdagen den 5 november debatterade Socialdemokraterna arbetsmiljö i riksdagen.
Budskapet och kraven på regeringen kan inte bli tydligare. Bl a våra norrbottniska representanter Maria Stenberg, Sven-Erik Bucht, Hannah Bergstedt, Karin Åström och Tomas Nilsson, framför vikten av en god arbetsmiljö och hur viktigt det är med resurser till Arbetsmiljöverket.

Ta dig tid och lyssna på debatten i länken nedan.
Sven-Erik inleder med att räkna upp ett antal arbetstagare som dött på arbetet i Norrbotten. Han inleder en tyst minut.
Tomas pratar från egen erfarenhet, han har mist 6 arbetskamrater på hans arbetsplats, LKAB.
Maria beskriver arbetsskadorna inom vård och omsorg. Arbetsskadorna som inte räknas som arbetsskador. Inte som arbetssjukdomar. Utslitna ryggar, axlar. Psykosociala arbetsmiljöproblem. Skadorna som finns men inte accepteras. Deltidsarbetande kvinnor. Kvinnor som arbetar delade turer. Lågavlönade kvinnor. Kvinnor som arbetar i slimmade organisationer.
http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=H11049&doctype=ip#pos=191

Vi ska inte ge upp. Vi ska fortsätta vårt arbete för en god och säker arbetsmiljö. För att komma hem efter arbetet. Vi förenar oss. Vi är starka tillsammans!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar