tisdag 17 september 2013

Knack, knack...dags att agera Luleå kommun!

Kommunals medlemmar fick löfte av Luleå kommuns kommunalråd att delade turer ska vara ett minne blott vid år 2013´s utgång.

Trots det ser de delade turerna ut att öka.
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=7849156

Under Kommunals avtalsrörelse var avskaffandet av delade turer ett av kraven. Vi fick igenom detta i bl a avtalet med Kommuner och Landsting genom att få in en skrivning i avtalet att sammanhängande arbetstid bör eftersträvas vid arbetstidsförläggning.

Vi accepterar inte påtvingade obetalda håltimmar. De hör inte hemma i ett modernt arbetsliv. Kommunal Norrbottens ordförande Sofia Eriksson delar sina tankar kring ämnet:
http://www.kommunal.se/Kommunal/Avdelningar/Norrbotten/Ordforande-Sofia-Eriksson/Ordforandebrev/Tankar-kring-delade-turer/

Då är det viktigt att förutsättningarna ges för detta och med det menas till största del pengar. Det i sin tur är en politisk fråga.

Att arbeta delade turer innebär en ökad kostnad för den enskilde. Kostnader för att åka hem mellan passen. Miljön blir lidande på grund av ökade bränsleförbrukning. Familje- och sociala livet blir lidande eftersom arbetsdagen förlängs. Obetalda håltimmar under dagen. Ökad risk för trafikolyckor då bilkörningen ökar.

Och vem vill arbeta delade turer? Är det en lösning att få fler att välja arbete inom vård och omsorg? Är det ett sätt att höja statusen på vårdyrket? Lockar det ungdomar till vården? Är det ett alternativ för småbarnsföräldrar?

Och hur är det förenligt med ett förebyggande arbetsmiljöarbete som främjar hälsa? Främjar det familjelivet? Föräldraskap? Främjar det folkhälsan?

Nej, skärpning Luleå kommun! Det är dags att agera och uppfylla löftet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar