tisdag 1 oktober 2013

Baklängespolitik att främja ohälsa!

Så har regeringen än en gång kapat förutsättningarna för en god arbetsmiljö.

Inte nog med att tidigare neddragningar skett på forskningsområdet gällande arbetsmiljö och Arbetsmiljöverkets inspektörer, nu har de för avsikt att dra in en stor del av det stöd som tidigare funnits för arbetsgivare att få bidrag för företagshälsovård!

Från 360 miljoner till...håll i er nu...30 miljoner! 90% försvinner!

Samtidigt läggs ansvaret på arbetsgivarna där företagshälsovården tidigare haft ansvaret.

Samtidigt ökar sjukskrivningar, arbetsskador och arbetssjukdomar. Männsikor blir utförsäkrade. Människor blir arbetslösa på grund av sjukdom. Och hamnar i FAS 3.

Argumentet varför? Jo, arbetsgivarna har inte nyttjat pengarna och systemet har varit för krångligt.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5659241

Men detta är väl ändå fel tillvägagångssätt? Jag kan hålla med om att det finns en fördel med att arbetsgivarna får del av pengarna men det bör organiseras. Det måste säkerställas att pengarna faktiskt går till det de är ämnade för. Det bör ske i samverkan med berörda fackförbund och dess arbetsmiljöorganisation. Systematiskt arbetsmiljöarbete.

En tanke som slår mig är hur många arbetsgivare som känt till denna möjlighet att utveckla arbetsmiljön, möjligheten att förebygga arbetssjukdomar och arbetsskador, möjligheten till arbetsanpassning och rehabilitering?

Har man informerat arbetsgivarna?

Nu om någonsin behövs verkligen förebyggande åtgärder och rehabiliteringsinsatser för arbetstagarna! LO vill öka stödet till insatser för rehabilitering och hälsofrämjande åtgärder till 500 miljoner istället. Detta krävdes redan för ett år sedan.
http://www.lo.se/start/nyheter/battre_forebygga_an_satta_plaster_nar_skadan_skett

Regeringen vill dessutom att vi ska förlänga vårat arbetsliv. Hur går det ihop? Orkar en kokerska, en undersköterska, en bussförare, en byggnadsarbetare, en brandman eller en gruvarbetare arbeta över 67 års ålder utifrån dessa förutsättningar? Nej, det är knappt att de orkar till 65 år idag...

Nej, gör om och gör rätt! Det är arbetstagarna som får betala priset och de straffas dubbelt upp! Strukturera istället upp tillvägagångssätt och  kriterier för arbetsgivarna för åtkomst till detta så viktiga bidrag!

Ge stöd till forskning inom arbetsmiljö för att ta reda på varför den sjukskrivningar, arbetsskador och arbetssjukdomar ökat!

Baklängespolitik i denna form har jag sällan skådat!

2 kommentarer:

  1. Blir lite lätt upprörd då jag läser detta inlägg men egentligen ska man inte förvånas längre.

    Som skyddsombud och arbetare vet jag hur viktigt det är med företagshälsovård och framför allt friskvård vilket några *läs knappt* några har/vet om.

    Vi ska arbeta längre men hur ska det gå? Folk går redan på knäna idag pga arbetsmiljön man orkar inte och ska inte behöva arbeta tills dödsbädden.

    Politikerna måste tänka till. Snart är det val och jag tror mycket kan komma att hända!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan bara hålla med Maria!
      Läs gärna länken om hur Socialdemokraterna ser på arbetsmiljön och ett hållbart arbetsliv:
      http://www.socialdemokraterna.se/Var-politik/Var-politik-A-till-O/Arbetsmiljo/

      /Zara

      Radera