onsdag 17 april 2013

Konsten att riskbedöma en konflikt...

Idag har jag medverkat på arbetsmiljöutbildning som min arbetsgivare anordnat och håller.

Riskbedömning, kränkande särbehandling och mobbing har stått på agendan.

Min grupp fick ett fall där en kommun där nya företag skulle komma att etablera sig och nya kommunmedborgare förväntades. Samtidigt varslade arbetsgivaren om att nytt kompetenskrav skulle krävas och personalneddragningar att vänta. Dessutom räknade man med att anställda skulle säga upp sig och börja hos de nyetablerande verksamheterna. Vi skulle låtsas att vi var skyddsombud och skulle göra en riskbedömning där 82 medarbetare berördes av förändringen.

Fallet var inget unikt, så här ser det ut i många kommuner, även i min.

Då vi samtalade om riskbedömningar vid förändringar, kom jag osökt att tänka på det konfliktvarsel som mitt fackförbund Kommunal lagt till SKL.

Om arbetsgivar- och arbetstagarparten inte kommer överens, blir det nyanställningsblockad i samtliga kommuner, landsting och vissa Pactaföretag och strejk i 100 kommuner, landstingen och vissa Pactaföretag den 29 april.


Det om något är en förändring! Stridsåtgärder kräver energi. Det händer massor med saker och det händer snabbt.

Jag var med då Kommunal gick ut i storstrejk för 10 år sedan. Då strejkade vi från den 23 april till 28 maj. Det var fullt ös och ett enormt engagemang och 83 000 medlemmar strejkade för högre löner, bättre välfärd, ökad jämställdhet och av solidaritet för de lägstaavlönade.

År 2008 var det busstrejk som sträckte sig mellan 1- 15 juli. Ca 6 000 bussförare i Stockholm togs ut i strejk. Den strejken resulterade i högre löner, 11 timmars dygnsvila, 13 timmars ramtid för en arbetsdag kortare än 50 kilometer med några undantag.

Samtidigt som det tar på krafterna så ger det energi. Det är då man känner att vi är en kamporganisation, det är då som vi är en otrolig styrka tillsammans! Ligga i hetluften för en god sak! De allra flesta stöder oss i vår kamp. Det känns jättebra att ha samhället bakom sig!

Men det finns de som inte stöder fackens strejker. Man kan råka ut för både det ena och det andra. Glåpord, verbala och fysiska hot.

Det är tur att de är få!

Det gäller att tänka till, ha en strategi och tänka snabbt.

En riskbedömning med handlingplan gällande stridsåtgärder blir flexibel och behövs revideras ofta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar