tisdag 30 april 2013

Historien om Valborgs mässa...

I dag firar vi Valborgsmässoafton med fyrverkerier, korvgrillning och hälsar sköna Maj välkommen.

Men det har inte alltid varit så.

Under 700-talet ansåg de kristna att hedningarna hade vårfester som stämplades som häxförsamlingar. De kristna ansåg att häxor red på kvastar eller getabockar natten mellan 30 april och 1 maj till gamla offerplatser i Tyskland och ställde till med ofog tillsammans med hin håle själv.

Folket tände brasor och förde oväsen kring dessa, man slog på grytlock och sköt, slog på trummor och skrek för att hålla häxor och rovdjur på avstånd. Folket släppte även ut djuren på bete 1 maj och ville även skydda dem.

Valborg var en abedissa, född i början av 700-talet, som helgonförklarades mot slutet av 800-talet. Hon hjälpte de hedniska tyskarna till att bli kristna och blev skyddshelgon för de rabiessmittade,sjömännen samt för goda skördar.

Det var efter henne man upprättade den kulten som innebar att tända bål för att skrämma iväg häxor och andra otäcka väsen just denna afton.

Seden att fira Valborgsmässoafton kom till Sverige på 1800-talet från Tyskland.


Jag har firat Valborgsmässoafton med nära och kära. Politiska diskussioner, mat och samvaro har präglat kvällen. Regn och rusk ute.

Nu laddar jag inför 1 majfirande i Luleå i morgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar