söndag 28 april 2013

Strejken och blockaden är avblåst och ett nytt avtal är klart!

Så blev klockan 15.30 och Kommunal och SKL höll en gemensam presskonferens.

Vi har kommit överens!

Men vad blev det då? Kommunals medlemmar inom kommuner, landsting och vissa Pactaföretag kommer att få 1 700:- under en treårsperiod.

Ersättningen för arbete under obekväm arbetstid och under beredskap har både ökat och förbättrats.

Arbetsgivaren ska sträva efter att arbetstiden ska vara sammanhållen, d v s delade turer ska minimeras och en handlingsplan ska göras innan man ens pratar om att införa delade turer.

Villkoren för visstidsanställda har förbättrats. Dels gällande löneökning, dels gällande möjligheterna att få fortsatt erbjudande om arbete istället för att nya visstidsanställningar sker.

Ett partsgemensamt arbete för att minska antalet visstidsanställda kommer att påbörjas.

Föräldrapenningtillägget kommer att utökas med 180 dagar och dessutom kommer bägge föräldrarna kunna besöka mödravårdcentral två gånger på betald arbetstid.

Det låter som ett bra avtal så långt!

Ett steg närmare för att öka jämställdheten och att trygga anställningarna för visstidsanställda. Nu ökar möjligheterna att inte behöva vara vikarie och timanställd hur länge som helst!
Nu kan våra medlemmar i större utsträckning planera sin vardag och umgänge med nära och kära.

Det är skönt att det inte blev blockad och strejk och samtidigt känns det lite konstigt...det har varit högt tryck sedan Kommunal lade varslet för två veckor sedan. Full aktivitet och beredskap över vad som eventuellt skulle komma att ske.

Kampviljan har varit stark och medlemmar och förtroendevalda har varit oerhört taggade och solidaritetenskänslan på topp!

Nu är det snart dags för fler förhandlingar om kollektivavtal. Bl a Bussbranschen och Vårdföretagarna och vi hoppas på framgång även här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar