fredag 26 april 2013

Rätt sak på rätt plats!

"Kommunen har i nuläget inget annat alternativ än att uppmana föräldrarna att skicka med sina barn matsäck eller lunchlåda. Skolmatsalarna och förskolorna är öppna för att inta egen mat, men det finns inga möjligheter att hålla mat kyld eller att värma mat."

Detta uppmanar bl a Luleå kommun till alla föräldrar som har sina barn i för- och grundskolan. Som anledning nämner de Kommunals varsel om stridsåtgärder som kanske träder i kraft från 29 april om vi inte kommer överens med arbetsgivaren SKL (Sveriges kommuner och Landsting). Vi har bl a varslat om strejk på tillagningsköken som lagar maten till för- och grundskolorna och äldreomsorgen.


Det är inte Kommunal som bär ansvaret om barnen får mat eller inte. Det är kommunerna. Enligt skollagen kapitel 10 § 10 står det:

 ” Utbildningen ska vara avgiftsfri. Eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lär verktyg som behövs för en tidsenlig utbildning samt erbjudas näringsriktiga skolmåltider.”

Att inte kunna hålla mat kyld eller kunna värma den, innebär risk för matförgiftning. Mat ska hålla en viss temperatur under en viss tid för att vara tjänlig.

Det är tråkigt att kommunerna går ut med detta!

Du som förälder kan påverka genom att skriva till din kommun. Här får du en mall: http://www.kommunal.se/Kommunal/Avdelningar/Norrbotten/Nyheter/Mall-skrivelse-till-kommuner/.

Får du inget gehör, kan du skriva till skolinspektionen: http://www.skolinspektionen.se/sv/Anmalningar/gor-din-anmalan-har/

Låt oss rikta fokus på de som bär ansvaret, dvs kommunerna. Kommunal varslar inte om stridsåtgärder till samhället (barn och gamla) utan gentemot arbetsgivaren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar