lördag 11 maj 2013

Identitet: "Arbetsmarknadsåtgärd"

Tänk dig in i följande situation:
Du har arbetat som undersköterska i 30 år. Kroppen säger stopp. Förslitningsskador och nervskador på grund av arbetet. Stressymtom som gett dig smärta i nacke och axlar.

Rehabiliteringsutredning påbörjas. Arbetsplatsen går inte att anpassas och så småningom görs en omplaceringsutredning. Inga vakanta tjänster. Arbetsgivaren skapar inga nya tjänster. Du har ingen annan kompetens än det du gjort i 30 år, nämligen arbetat som undersköterska.

Du blir arbetslös och går till Arbetsförmedlingen. För det måste du göra från din första arbetslösa dag bl a för att få behålla din sjukpenninggrundande inkomst, SGI.

Arbetsförmedlingen förmedlar dig ett arbete där arbetsgivaren beviljas lönebidrag.

Du kommer till din nya arbetsplats med blandade känslor. Du har känt dig trygg i din undersköterskeroll för den har du haft i 30 år och kan det på dina 10 fingrar. Nu kliver du över tröskeln på okänd mark.

Vilka attityder möts du av? Gör du en handlingsplan tillsammans med din arbetsgivare och arbetsförmedlare? Följs den upp?

Vi börjar med lite lagtext ur förordningen 2000:630:

"5 § Programmet omfattar stöd och andra insatser som syftar till att kompensera nedsättning i arbetsförmågan hos personer med funktionshinder och att stärka dessa personers möjligheter att få eller behålla ett arbete.
Stöd enligt förordningen lämnas i enlighet med de villkor som anges i Europiska kommissionens förordning (EG) nr 2204/2002 av den 12 december 2002 om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget på sysselsättningsstöd. Förordning (2007:419).

8 § Arbetsförmedlingen får anvisa någon en anställning med lönebidrag, skyddat arbete, utvecklingsanställning eller trygghetsanställning om
– arbetet är lämpligt utformat efter den sökandes behov och kan bidra till att den anställde utvecklas och förbättrar sin arbetsförmåga,
– arbetsmiljön är tillfredsställande och uppfyller de krav som ställs enligt arbetsmiljölagen (1977:1160), och
– lön och andra anställningsförmåner följer av kollektivavtal eller är i väsentliga delar likvärdiga med förmåner enligt kollektivavtal inom branschen. Förordning (2011:853)."

Detta ska organiseras och struktureras och följas upp. Arbetsanpassning och rehabilitering. Utveckling och förbättring av arbetsförmågan. Under max 4 år, för det är den längsta tiden som lönebidrag kan beviljas.

Vad ska hända sedan? Jo, vi fortsätter med samma förordning, 2000:630:

"31 § Arbetsförmedlingen ska verka för att arbetstagaren övergår till en anställning utan lönebidrag. För att underlätta en sådan övergång ska en individuell handlingsplan upprättas när den enskilde anvisas anställningen. Förordning (2007:924)."

Hur ser då facit ut? Jag var på ett öppet forum för några veckor sedan där Maria Stenberg, S riksdagsledamot, medverkade samt Arbetsförmedlingen. Jag ställde frågan om hur många av dessa människor fått anställningar hos arbetsgivare som inte längre får lönebidrag.
Svaret: "Det ligger i vårat intresse att människor är i sysselsättning." Punkt.

Det är inte fel med lönebidrag om målet och syftet fullföljs. Det får människor att komma åter i arbete, vilket också är målet med arbetsanpassning och rehabilitering. Det är människor som har funktionsnedsättning och arbetsoförmåga som har möjlighet att få komma tillbaka till arbetslivet. På deras villkor.
Men det är när de och bidraget utnyttjas som det blir helt galet.

När arbetsgivare struntar i att arbetsanpassa och rehabilitera individen. När arbetsgivare säger upp andra anställda till förmån till lönebidraget från Arbetsförmedlingen. När individen inte får utvecklas och en anställning utan bidrag.

Vi ska komma ihåg att sjuk kan du och jag bli när som helst. Allt syns inte utanpå. Vi hamnar i en utsatt position. Som sjuka och med nedsatt arbetsförmåga får vi en försämrad ekonomi. Självförtroendet och orken ligger inte på topp.

Men vi får inte sämre värde för det! Vi har fortfarande rätt till god ekonomi, trygga anställningsvillkor och en bra arbetsmiljö, trots att vi blir sjuka! Vi är inte lönebidrag eller arbetsmarknadsåtgärder, vi är människor av kött och blod! Vi har yrkeskunnande och livs- och yrkeserfarenheter i vår ryggsäck!

Aftonbladet granskar bidragsjobben i en artikelserie. Den är läsvärd!
http://bloggar.aftonbladet.se/oppengranskningbidragsjobben/2013/05/vi-granskar-lonebidragen/

Jag har en önskan om att vi ändrar attityder. Jag har en önskan om att lönebidragen uppfyller mål och syfte och att det görs i samverkan med facken, mer strukturerat än vad det görs idag. Jag har en önskan om att utnyttjandet av människor slutar OMG!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar