onsdag 15 maj 2013

Proffsen har ordet!

Då klockan blev 20.20 avlutade vi kvällens "After fack" på Kommunal, Bodensektionen. I drygt 3 timmar har medlemmar samtalat om bl a personalrekryterning, kompetenskrav, introduktion av vikarier och elever, 0-vikariat, yrkesstatus, arbetsanpassning, arbetsmiljö, ungdomsarbetslöshet, utbildning och mycket, mycket mer.

17 personer sitter samlade som riddarna runt det runda bordet. Vi äter kycklingsallad. Stämmningen är god och Socialnämndens ordförande samt vice ordförande är inbjuden till kvällens möte.

15 omvårdnadsproffs berättar vårdarbetets verklighet. Om hur politiskt fattade beslut fungerar i verksamheterna. Om konsekvenser, om behov. Politiken lyssnar.

I denna församling representeras personlig assistans, LSS boende, hemtjänst, äldreomsorg och psykiatri. Medlemmar som har yrkes- och livserfarenhet, medlemmar som fött och uppfostrat barn medan de arbetat, medlemmar som varit sjuka, medlemmar som varit arbetslösa.

Vi pratar framtid. Hur ska vi göra vårdyrket attraktivt? Hur lyfter vi statusen? Vad måste till för att man ska välja vårdyrket?

Det är med kärlek, klokhet, lojalitet och ansvarskänsla som dialogen går framåt. Det är med intention att göra bättre, få förutsättningar, kunna göra ett gott arbete.

Hur ska vi kunna förena föräldraskap med delade turer, långa skift, kvälls-, helg- och nattarbete? Hur ska vi orka arbeta till vi är 65 år? Hur håller vi oss friska?

Hur mår våra brukare/medborgare? Får de den vård och omsorg de är berättigade till? Bemanning efter behov?

Spetskompetens. Får jag fördjupa mig i och arbeta med det jag är intresserad av? Har jag möjlighet att göra detta på arbetstid?  Om jag vill, får jag?

I afton har så mycket klokskap, så mycket sanning, så mycket engagemang rymts i ett och samma rum. Stolta människor som bryr sig om samhället. Som värnar om varandra. Som ställer krav.

En samling proffs som med värk i kroppen, tusen saker på gång och med svetten som lackar i pannan, bemöter anhöriga, sjuka och äldre med ett leende och inte visar kaoset.

En samling proffs som ser problemen och som ser lösningarna, som ser framgångsfaktorerna.

Nu väntar vi på uppföljning och återkoppling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar