torsdag 13 december 2012

Ett jädra skitgöra


Så går debatten om bristfällig städning av toaletter på ett sjukhus. Det är inte så svårt att räkna ut, det är ren matematik.

I detta fall kanske det handlar om dumsnålhet.

Ska färre personer göra fler personers arbete så får det konsekvenser. Det handlar om attityder. Var är arbetsmiljötänket? Förebyggande hälsoarbetet? Hur ska man som äldre lokalvårdare kunna undvika skador och stress? Vill man som arbetsgivare ha kontinuitet bland personal eller vill man ha en personalomsättning som heter duga?

 Jag får en bild av en scen ur Lorry, ni vet den där då Peter Dalle kommer med sprudlande idéer för att sedan få rulla ihop ritningarna, sätta dem under armen för att sedan säga: ”Tänkte inte på det…”

Jag efterlyser arbetsmiljökrav och krav på kollektivavtal i upphandlingar och vid utläggningar av entreprenad av kommuner och landsting. Det handlar mycket om politisk vilja att ställa dessa krav.

Det vore väl en kvalitetshöjning och kvalitetssäkring om något! Tänk att få skryta med att all personal som arbetar inom och på uppdrag av kommun och landsting omfattas av en trygg och säker arbetsmiljö och anställning!

Tidningen Arbetet och Martin Klepke gör en intressant artikel i frågan: http://arbetet.se/2012/12/13/rena-toaletter-bara-om-vi-betalar-for-det/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar