lördag 29 december 2012

Kvalitetssäkra genom kollektivavtal!

Jag läser att 68 av 140 auktoriserade hemtjänstföretag i Stockholm har tecknat kollektivavtal med facket.
http://www.dn.se/sthlm/hemtjanstforetag-saknar-kollektivavtal
Jag undrar varför?

Det finns många fördelar för arbetsgivare som tecknar kollektivavtal med facket!

Arbetsgivare garanteras arbetsfred och arbetstagarna får inflytande genom förhandlingar, möjlighet att teckna samverkansavtal finns.

Istället för strejk sätter sig arbetsgivare och fack ned vid förhandlingsbordet.

Arbetsgivarna får kontinuitet bland de anställda vilket innebär en vinst då denna kan kompetenshöja och spetsutbilda personal, personalen trivs, är engagerade och friska. De bidrar med synpunkter som förbättrar företaget och verksamheten då de får insyn.

Kollektivavtal reglerar också lönen, sjuk- och arbetsskadeförsäkringar samt pensionen för de anställda. Arbetsgivare som tecknar avtal får ofta rabatt i dessa försäkringar.

Möjlighet att förbättra arbetsrättslagar sker. Fack och arbetsgivare kan komma överens om att branschanpassa kollektivavtalen utifrån olika förutsättningar och villkor för arbetsgivarna.

Arbetsgivarna får dessutom facket som samarbetspartner! Arbetsgivare som har ett gott samarbete med facket har ofta framgång. De anställda trivs, har en bra arbetsmiljö och rekommenderar andra företaget de jobbar för.

Trygghet och inflytande för de anställda bidrar till tillväxt och stabilitet och därmed blir svensk ekonomi konkurrenskraftig!

Alltså, kollektivavtal ger: vinna-vinna-vinna situation! För arbetsgivare, för anställda och för hela Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar