tisdag 5 februari 2013

"Jakten på folkhälsan del 2"

Det första målområdet gällande folkhälsan som Statens folkhälsoinstitut satt upp handlar om delaktighet och inflytande i samhället.

Det är en av det mest grundläggande förutsättningarna för folkhälsa. Att jag som medborgare kan påverka min situation och ha inflytande.

Om jag upplever att jag inte kan påverka eller ha inflytande över det samhälle jag lever i, känner jag maktlöshet.

I dag ska vi ha ett demokratiskt samhälle. I ett demokratiskt samhälle råder alla människors lika värde, ur ett jämställt perspektiv, gällande delaktighet och inflytande. Utan att skillnad görs på etnicitet, kön, ålder, funktionsnedsättning, funktionshinder, religiös tillhörighet eller sexuell läggning.

"Särskild vikt ska läggas vid att stärka förmågan och möjligheten till social och kulturell delaktighet för ekonomiskt och socialt utsatta personer samt vid barns, ungdomars och äldres möjligheter till inflytande och delaktighet i samhället". Folkhälsoinstitutet menar att det är en förutsättning för att nå detta nationella målområde.

De pekar även på vikten av ett samarbete mellan politikområden och kommuner, landsting, myndigheter samt med den ideella sektorn.

Handen på hjärtat, hur har vi det egentligen?

Jag funderar främst över bl a hur reaktionerna gällande Försäkringskassans regler hanteras. Av erfarenhet vet jag hur svårt det är att få beslut från denna myndighet omprövad. Att sedan driva en överklagningsprocess är inte direkt enklare!

Det är många som bollas mellan myndigheter, många som söker försörjningsstöd då man hamnar mellan beslut av a-kassa (om man är med i någon), Arbetsförmedling samt Försäkringskassan. Är det då så att man pga sjukdom eller/och språksvårigheter inte kan uttrycka sig så att man gör sig förstådd så ökar inte oddsen ytterligare.

Hur är den politiska viljan då? Och hur blir de centrala politiska besluten verkliga lokalt? Hur är det i kommunerna, finns beredskap för arbetslöshet, rehabilitering och barnfattigdom för att nämna några exempel.

Facken är aktiva att skriva motioner och driva samhällsfrågor till politiken. Lyssnar man till kollektivet? Fackets medlemmar är medborgare, anställda och skattebetalare!

Folkhälsoinstitutet har gett 15 rekommendationer till regering, myndigheter, landsting, regioner samt kommuner i området "Goda livsvillkor" där bl a delaktighet och inflytande ingår.Av dessa var 7 rekommendationer på gång att följas år 2012.

Överskuldsatta har högt ohälsotal. Dessa personer lider av depressioner,hjärt/kärlsjukdomar och magbesvär. Överskuldsatta kostar 600.000:-/år/person.

2 000 barn vräktes från sina hem år 2011.

Vem frågar barnen om hur de vill ha det? Var är deras valmöjlighet?

Det finns utvecklingsmöjligheter...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar