torsdag 7 februari 2013

"Jakten på folkhälsan del 3"

Nummer två i Statens folkhälsoinstituts målområde handlar om ekonomiska och sociala förutsättningar i livet.
Ekonomisk och social trygghet är en av de mest grundläggande förutsättningarna för folkhälsan.
 
Det finns ett samband mellan en god folkhälsa och ett samhälle präglat av ekonomisk och social trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor, jämställdhet och rättvisa.

Ekonomisk stress och social otrygghet orsakar ohälsa, framför allt psykisk ohälsa, och leder till ökad ojämlikhet i hälsa.

Varslen duggar tätt idag och det råder hög arbetslöshet. Människor har blivit uppsagda och högre arbetslöshet är att vänta. Den sk. jobbpakten mellan regeringen, Svenskt Näringsliv och LO har spruckit.
http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidview/FD969AAE48917805C1257B020061E44C

Försäkringskassan har kommit med en rapport där det framgår att 5% av den arbetsföra befolkningen i Sverige, 200 000 personer, tjänar under 10 000:-/år. Detta innebär att de inte har någon sjukpenninggrundande inkomst (SGI) vilket i sin tur innebär att de inte får ersättning från Försäkringskassan som tex sjukpenning, sjukersättning och föräldrapenning. Dessa personer har varit utan SGI sedan år 2006.

Befintliga arbetsmarknadsåtgärder är både positivt och mindre positivt. Det är bra att komma ut på arbetsmarknaden om man varit arbetslös länge. Att ha ett arbete och att få ha en meningsfull sysselsättning är jätteviktigt. Men vad händer då perioden av insats passerat? Får man chansen till en varaktig anställning och en lön enligt gällande kollektivavtal? Eller hamnar man i utanförskap ännu en gång?

Att vara arbetslös ligger bland 10-i-topp vad gäller stressframkallande händelser. Risken att drabbas av hjärt/kärlsjukdomar och depressioner är stor om man utsätts för stress under en längre period och/eller vid upprepade tillfällen.


Vårt sociala liv är viktigt. Vi behöver en bra och hälsosam miljö runt omkring oss. Grönområden för att kunna andas, både fysiskt och själsligt. Vi behöver bra boende. Vi behöver ett socialt nätverk av vänner, arbetskamrater och människor runt omkring oss. Vi behöver kommunicera, vi behöver bekräftelse. Vi har behov av utveckling, gemenskap och empati. Vi behöver förståelse och upplevelser. Vi behöver värderingar. Om vi inte får ta del av detta, hamnar vi utanför. Vi blir sjuka och samhället stannar upp. Vi går bakåt i utvecklingen.

Vi blir friskare av ett rikt kulturutbud. Blodtrycket går ned, smärta lindras, utmattningssyndrom och depressioner minskar, kultur är en bra behandlingsform av Altzheimer och immunförsvaret förstärks.
Vi behöver ett kulturellt utbud! Människan måste betraktas som en kulturell varelse, inte endast en biologisk sådan. Vi har behov av konst, musik, teater, dans och litteratur. Kultur är en kanal att få uttrycka och uppleva känslor.
Ordet kultur betyder bearbetning, odling och bildning. Vi överlever inte utan detta.

"När inrikesministern säger: "Kan vi inte ta kulturpengarna nu, vi måste ju bygga nya kanoner?" så svarar Churchill: "Men om vi tar kulturpengarna vad har vi då att försvara?"
 
Fackföreningsrörelsen kämpar för arbeten, löner att leva på (inte bara överleva) och trygga villkor, ett fullgott socialförsäkringsnät med god kvalitet och ett rikt kulturellt och socialt liv. Facket är lika med gemenskap, styrka och goda värderingar och allas lika värde!
 
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar