lördag 9 februari 2013

Jokkmokks marknad nr 408.

Klockan skräller 06.15. Snoozade i 20 minuter.
Det är dags att stiga upp. En dag i Jokkmokk väntar, det är dags för marknad för 408:e gången.

In i duschen och på med kläder, kläder och lite mer kläder. Det är kallt på Jokkmokks marknad. Det är inte ovanligt att temperaturen kryper under -30 grader C. Men idag känns det rätt lagom, en sisådär 22 minus.

Solen skiner och snön täcker naturen. Det är vackert ute, som ett julkort. Rådjur och renar kantar vägarna. Det gäller att se upp, djuren söker sig till vägar och gårdar i jakt på mat då det är djup snö.

Färden går förbi ett par mycket goda vänner som ska med till folkfesten. Det är ungefär 17 mil från Luleå till Jokkmokk.

Framme i Jokkmokk. Här bor ca 5 050 innevånare och är till ytan Sveriges näst största kommun på ca 19 335 km2. Kommunens yta kan jämföras med landskapet Värmland. Här finns en otrolig natur. Fjäll som sträcker sig vida och en hel del fiskevatten. Kommunen har fyra nationalparker, Sarek, Padjelanta, Muddus och Stora sjöfallet plus en massa naturreservat. Nationalparkerna ingår i jordens världsarv. Jokkmokk ligger på Polcirkeln.

Det första som händer då vi landar, är inmundigande av en tjock, finsk grillkorv. Det är en massa folk med kläder som strosar runt. Skoterkläder och pälsmössor så långt ögat når. Det frasar och prasslar om människorna och det doftar vedeldning och stekos från souvas som är lättrökt, saltat renkött.

Många samer deltar på Jokkmokks marknad. Samer är en ursprungsbefolkning och har sitt gränslösa område som sträcker sig över de norra delarna i Norge, Sverige, Finland och på Kolahalvön i Ryssland. Detta område kallas Sàpmi och det bor 70 000 samer här v a v 20 000 i Sverige. De livnär sig i huvudsak av rennäring.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Samer

De har vackra kläder. Deras folkdräkter går i färgerna blått, rött och gult. De bär bl a sälskinnsbyxor och kläderna är dekorerade med silver och tenn.

Historien bakom Jokkmokks marknad då?
Centralorten Jokkmokk kom till i början av 1600-talet och det var Kung Karl IX som beslutade att skapa kyrk- och marknadsplatser i norr. År 1605 hölls den första marknaden i Jokkmokk.
www.jokkmokksmarknad.se


Denna marknad är känd i hela världen. Som exempel kan nämnas att i Japan har ett företag döpts till "Yoku Moku" som tillverkar Japans mest populära delikatesskakor! Ägaren blev så förtjust i Jokkmokk, vänligheten och den storslagna naturen.

Efter att ha tittat på diverse knivar, skinnhandskar, bröd, karameller, ulltröjor och trägrejjer är det dags för souvas i bröd med sallad och dressing hos Souvaskungen. Det, kan jag skriva utan att ljuga, är bland det godaste jag ätit på länge! Tunt, tunt skivat kött som stekts med lite kryddor och ett jättegott bröd...underbart!

Vi träffar känt folk och det surras och minglas.

Fler marknadsdeltagare har strömmat till och solen strålar fortfarande, rakt i ögonen. En sista lov runt stånden...det blir rökt ryggbiff "Jägarbiten", rökt och saltat sidfläsk, rökt, torkad renkörv och gahkku som är samiskt mjukbröd, rykande nybakat som får följa med hem.

Hemfärd. Vi stannar i Harads på campingen, som är nybyggd, för en fika. Den gamla campingen brann upp men ett par eldsjälar såg till att väcka liv i campingen igen.

Till middag smaskade vi i oss av de investeringar dagen bjudit på. Himmelskt gott!

Har du inte varit på Jokkmokks marknad, åk dit! Du behöver inte köpa sälskinnsbyxor för 7 000:-, bara åk dit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar