måndag 11 februari 2013

"Jakten på folkhälsan del 4"

Statens folkhälsoinstituts tredje målområde gällande en bättre folkhälsa berör barns och ungas uppväxtvillkor.

Förhållandena under barn- och ungdomsåren har stor betydelse för den psykiska och fysiska hälsan resten av deras liv.

Barnen och ungdomarna är vår framtid. Men hur är det egentligen ställt med dem? Hur mår de?

Den psykiska ohälsan ökar bland barn och ungdomar. Depressioner, oro och nedstämdhet, sömnbesvär och trötthet samt stressrelaterade besvär är alltför vanligt. Självmorden bland unga ökar.
Allt fler går ut grundskolan utan godkända betyg.

Barnen i HVB-hem klarar sig väldigt dåligt i samhället. Samspelet mellan myndigheter fungerar inte optimalt, speciellt mellan skolan och sjukvården.
"Vi är kvar i inackorderingsträsket" var en åsikt som dryftades under Folkhälsostämman ifjol. Uppföljningen av behandlingen gällande dessa barn är bristfällig.

Nynäshamn har ett mobilt skolteam. De hämtar barnen till skolan. Detta projekt har utvärderats efter 25 månader och det har kostat 1,3 miljoner per år. Samhällsvinsterna de beräknat uppnår 7 miljoner per år. Man undviker utanförskap. I kommunen fattas politiska beslut i koncenssus, dvs alla måste vara överens.

Ta vara på de goda exemplen, de som är hållbara och att de verkar under en längre tid!

Barn med ADHD-problematik måste få stöd i skolan av kompetent personal. Det var skrämmande att få veta att många barn med ADHD "städas undan" av rektorerna till särskolorna.

Fler vuxna i skolan behövs. Även på rasterna. Det är ofta då som konflikter uppstår. Mindre skolklasser är också nödvändigt. Hur ska lärare annars kunna se och möta varje elev utifrån deras behov? Vem frågar barnen?

Föräldrastöd är viktigt. Många föräldrar står ensamma i deras bekymmer. Familjer har olika förutsättningar och många har en dålig ekonomi. Här måste insatser göras för att motverka barnfattigdomen i Sverige. För den finns! Barn blir vräkta från sina hem, år 2013!

Barnmorskor i Stockholm signalerar att de förlöser 3 mödrar samtidigt och inte längre kan garantera säkerheten för dessa. Det är brist på förskollärare. Barngrupperna är för stora och personalen går på knäna.
Finns det OB-barnomsorg i alla kommuner? LOs medlemmar arbetar ofta kvällar, helger och nätter. 24-7. Går det att kombinera arbete och barnomsorg idag, för alla? Både kvinnor och män?

Föräldrapenningen, är den till för alla? Har man inte eller haft arbete, har man ingen sjukpenninggrundande inkomst. Då får man en lägre ersättning från föräldraförsäkringen.

Många kollektivavtal ger ett föräldratillägg på ca 10% av lönen när man är föräldraledig. Jag hoppas att den blir kvar och att den höjs nu när avtalsrörelsen rullar igång. Kommunal har ställt krav på förlängd tid gällande utbetalningen på föräldratillägget!

Det krävs modiga och kvalitetssäkrade politiska beslut för att barnen och ungdomarna ska få må bra och att föräldrarna får förutsättningar till att ge barnen och ungdomarna en trygg tillvaro och framtid!

Här är facken med och påverkar.
Bra löner, en god arbetsmiljö, yrkesutbildning, kompetensutveckling, trygga anställningar, en bra a-kassa, en bra arbetsmarknad, bra arbetstider, föräldratillägg, semester, krav till politiken och arbetsgivarna. Vi måste kunna få ihop familje- och livspusslet!

För barnen, för medlemmarna, för samhället!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar