torsdag 28 februari 2013

Kampen för den demenssjuke

Nästa år träder en nya lag i kraft som innebär ökad kvalitet inom demensvården. Det är Socialstyrelsen som sätter ned foten genom föreskrifter gällande ansvaret för personer med demenssjukdom och bemanning i särskilda boenden, SOSFS 2012:12.
Detta på uppdrag av regeringen.

Ett utdrag ur föreskriften:

Allmänna råd enligt Socialtjänstlagen:


Socialnämnden bör utreda vilka behov en person med demenssjukdom har av hemtjänstinsatser i ett särskilt boende inom följande områden:

– lärande och att tillämpa kunskap, t.ex. fatta beslut eller lösa problem

– allmänna uppgifter och krav, t.ex. genomföra dagliga rutiner

– kommunikation, t.ex. kommunicera genom att tala eller ta emot skrivna meddelanden


– förflyttning, t.ex. bibehålla kroppsställning eller gå
 
– personlig vård, t.ex. tvätta sig, klä sig eller äta


– hemliv, t.ex. skaffa varor och tjänster, bereda måltider eller utföra hushållsarbete

– mellanmänskliga interaktioner och relationer, t.ex. skapa och bibehålla informella sociala relationer och familjerelationer

– viktiga livsområden, t.ex. grundläggande ekonomiska transaktioner

– samhällsgemenskap, socialt och medborgerligt liv

– känsla av trygghet.
 
Föreskrifterna innehåller även riktlinjer gällande omsorgspersonalens kompetens, tillgång till handledning, stöd och råd under dygnets alla timmar, samt personal att tillgå för att kunna tillgodose den demenssjukes beviljade insatser och behov. Socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen ska följas. 
 
Socialstyrelsen understryker även vikten av väl utformade och anpassade lokaler i den demenssjukes hem för att kunna uppmärksamma vårdbehovet och kunna göra en snabb insats.

Detta är glädjande för de anställda som arbetar för demenssjuka och anhöriga och framför allt för den demenssjuke!

Kommunal har länge lyft fram behovet av utökad bemanning inom äldreomsorgen och framför allt i vårdarbetet med demenssjuka. Dels med tanke på de äldre och sjuka samt anhöriga men också ur arbetsmiljösynpunkt.

Det är inte optimalt att ha t e x delade turer, alltför långa arbetsskift, hög arbetsbelastning och inte hinna med alla arbetsuppgifter under arbetsskiftet som tex det lugnande och tröstande samtalet, de så viktiga kontakterna med anhöriga, hårvård, promenader,hjälpa till att upprätthålla sociala kontakter,  bakning och matlagning med de boende, möjligheten till att läsa böcker, påta i trädgården, ja allt det där som inte handlar om städ, tvätt och personlig omvårdnad, tillsyn och akuta insatser.

Det finns alldeles för många deltidstjänster inom äldreomsorgen. Heltidstjänster skapar kontinuitet i verksamheten samt kring den enskilde och forum för möten med det vårdteam där så många som möjligt kan delta finns och det skapar trygghet och kvalitetssäkrar! Trygghet för anställda, anhöriga och de demenssjuka.

Det åligger Socialnämnderna i kommunerna att efterleva Socialstyrelsens föreskrifter. Och gällande demensvården i kommunal regi så finansieras detta som bekant med skattemedel.

Det är ingen hemlighet att skattemedlen har minskat de senaste åren genom en försämrad skattepolitik från regeringshåll. Då kan man ju tycka att en bra politik måste föras för att målsättningen ska uppfyllas.

Det får mig att osökt tänka på LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Vilka omfattas då av denna lag? Jo, personer med utvecklingsstörning, autism, personer med autismliknande tillstånd, funktionsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom, med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Att bli demenssjuk hör inte till det normala åldrandet!

Så, varför omfattas inte demenssjuka av LSS idag? Särskilda boenden räknas som eget boende. Det skulle tveklöst vara intressant om det gjordes en utredning i frågan!

Det handlar om kloka politiska beslut och en klok skattepolitik, pengar som ska gå till vård och omsorg istället för korkade affärer som kostar oss skattebetalare multum, "investeringar" i bolag som Noun som kostade oss 97 miljarder och som gav oss nada och ingenting tillbaka!



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar