tisdag 20 augusti 2013

En väg till det goda arbetslivet...

Lindebergs kommun arbetar med att minska delade turer och höja sysselsättningsgraden. Ett beslut och arbete i helt rätt riktning!

I oktober ska ett förslag presenteras.

Den som fått uppdraget tänker lite utanför ramarna och är lite eljest. Låter lite som en norrlänning...

Om det faller väl ut, har övriga arbetsgivare i vårt avlånga land något att ta efter!

Att jobba delade turer innebär att familjelivet och den sociala samvaron blir lidande. Tiden mellan turerna blir inte fritid utan en tid av väntan för att återgå till arbete.

Många har långt till arbetet och har liten möjlighet att åka hem mellan turerna och blir kvar på arbetsplatsen.
Det är oavlönat arbete.

Många föräldrar pusslar och trixar med barnpassning.

Den så viktiga återhämtningen blir lidande och många känner aldrig att de är lediga. Det i sin tur leder till ohälsa. Många riskerar att drabbas av stressrelaterade åkommor som hjärt- kärlsjukdomar, mag- tarmbesvär, psykisk ohälsa för att inte nämna olycksrisken i trafiken.

I årets avtalsrörelse var ett avskaffande av delade turer/arbetspass en viktig fråga. Många motioner skrevs och det gav resultat i form av en reglering i kollektivavtalen för bl a inom bussbranschen och välfärdssektorn.

Rätten till heltidsarbete behöver jag inte beskriva närmare. Hela samhällsstrukturen bygger på heltidssysselsättning. Rätten till en lön att leva på, inte bara överleva. Ur ett jämställdhetsperspektiv. Ur yrkesstatusperspektiv. Ur välfärdsperspektiv.

http://www.ka.se/index.cfm?c=107766

Jag är förväntansfull och ser fram emot oktober!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar