lördag 31 augusti 2013

Vägen tillbaka

Du mår dåligt. Allt bara snurrar runt om dig. Krav och måsten, allt det du borde göra, allt det du borde vara.

Du har tappat karta och kompass. Förlorat din identitet.

Den psykiska ohälsan ökar i samhället. I och utanför arbetslivet. I alla åldrar. Främst ungdomar är drabbade.

Arbetslöshet, sjukdom, dålig ekonomi, brist på utbildningsmöjligheter, ensamhet, dålig tillgång till information och resurser inom och utanför arbetslivet, brist på egenkontroll, för lite att göra, utebliven uppskattning, obalans mellan prestation och belöning, segregation, diskriminering, funktionshinder, alkohol- och drogmissbruk, brist på stöd från arbetsgivarorganisationer och bristande företagshälsovård är några av de starkaste faktorerna som bidrar till psykisk ohälsa.

OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, har i sin rapport "Mental health and work: Sweden" identifierat problemområden och lämnat rekommendationer till regeringen.

Rapporten berör inte enbart sjukförsäkringen utan också arbetsmarknads- och utbildningsområdet.
Det framgår i rapporten att den psykiska hälsan belastar svensk ekonomi med nära 8 miljarder euro om året, vilket motsvarar 2,8 procent av BNP, genom förlorad produktivitet och utgifter för vård och omsorg. Det är ingen liten summa!
http://www.regeringen.se/sb/d/14810/a/210496

Vad finns det då för stöd till vägen tillbaka?

Mediciner, motion, psykoterapi kognitiv beteendeterapi och ljusterapi är några behandlingsformer. Men jag tror att hjälpen till att få stanna upp, att få reflektera, att få positiva sinnesintryck, också kan vara en hjälp upp på vägen igen. Kanske vi inte ska vara så rädda för att använda oss av meditation, yoga och få njuta i sinnenas rum? Finns det tillgång till detta där du bor? Finns dessa alternativ att tillgå via din arbetsgivare och via företagshälsovården?

På vägen till ökad psykisk hälsa måste alla hjälpas åt. En bättre arbetsmarknad, utveckla kulturen, höjd a-kassa, ökade löner, bättre dialoger, att bry oss om varandra, bekräfta varandra och vara lyhörda.

"Det finns inga pengar", "vi har inte det som vår policy" är kanske några av svaren du hör. Men backa då bandet och titta på kostnaderna för den psykiska ohälsan i Sverige. 8 miljarder euro OM ÅRET! Det motsvarar 67 222 399 999.99 svenska kronor!

Det finns möjligheter, bl a kan man söka EU bidrag för olika folkhälsoprojekt där detta omfattas:

  • Investeringar i infrastruktur – modernisering av hälso- och sjukvårdssystem, lokaler, medicinsk utrustning och teknik.
  • Satsningar på arbetsmiljö, hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande åtgärder, livslångt lärande för en flexiblare arbetskraft, utbildning av vårdpersonal, kapacitetsuppbyggnad inom vård och omsorg, tillgång till sysselsättning och social delaktighet.
  • Andra projekt – hälsosamt åldrande, e-hälsa, samarbete över gränserna, innovationer, informationsteknik.
  • http://ec.europa.eu/health/health_structural_funds/used_for_health/index_sv.htm

    Så då är det bara att sätta igång! Ställ krav på politiken och arbetsgivarna! Det handlar om dig och mig och vår framtid!



    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar